Тази година есента се отличава със значителни положителни аномалии на средните

...
Тази година есента се отличава със значителни положителни аномалии на средните
Коментари Харесай

Синоптиците от НИМХ: Подобно нещо не сме виждали от 93 години

Тази година есента се отличава със значителни позитивни аномалии на междинните сезонни температури, изключително в северната част на страната и Лудогорието, и относително огромни негативни отклонения в количеството на дъжда, най-вече в Горнотракийската равнина и Източните Родопи. Има характера на топла есен с превалявания към и под нормата в по-голямата част от страната.

Това е най-топлата есен в България от 1930 година, означават от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средните сезонни температури в извънпланинската част на страната са над климатичната норма. Сезонните количества дъжд в огромна част от страната са под и към климатичната норма. С най-големи позитивни отклонения са преваляванията в Западна България, елементи от Родопите, както и тук-там в Предбалкана. Есенните превалявания са под нормата най-вече в Горнотракийската равнина, Източните Родопи и тук-там в Лудогорието.

От трите есенни месеца със междинни месечни температури над нормата се открояват септември и октомври. Те са вторите най-топли месеци септември и октомври от 1930 година

През ноември месечните температури също са към и над климатичната норма, като се изключи високите планини. Относително най-топло е през третата декада на септември и на октомври и първата декада на ноември. Най-високата измерена температура в оперативните метеорологични станции на Национален институт по метеорология и хидрология в обитаеми места е 37.2 °С (в Крумовград на 23.IX.), а най-ниската е -11 °С (в Чепеларе, обл. Смолян, на 27.XI.).

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР